Dietetyka Kierunkowa

Nauczyciele

Diana Olaniecka

Specjalista ds. dietetyki i dietoterapii

Informacje o kursie

Dietoterapia kierunkowa

Kurs odbywa się w sobotę i niedzielę i obejmuje 3 zjazdy

a) piątek od godz. 10 -19, obiad, 13-14
b) sobota od godz. 09 - 18, obiad 13-14
b) niedziela od godz. 09 - 18, obiad, 13 - 14

Cena kursu : 2600zł

„Gdy dieta jest zła, nie pomoże żadne lekarstwo,
gdy dieta jest dobra, lekarstwo nie jest potrzebne”.
Hipokrates

Dietoterapia stanowi jeden z podstawowych filarów utrzymania zdrowia na właściwym poziomie. Odpowiednie odżywianie jest najlepszym sposobem na bycie zdrowym i jednym z najbardziej niezbędnych narzędzi do profilaktyki, a nade wszystko wychodzenia ze stanu choroby.

Nie jest niczym wyjątkowym ułożyć sposób żywienia według protokołu dietetycznego. Istotnym jest ułożyć protokół celowany w danego pacjenta, aby wszystkie jego elementy były dobrane zarówno pod kątem profilaktyki, stanu organizmu, danej sytuacji, wzmocnienia procesu zdrowienia, jak i dążenia do homeostazy. Istotą jest tu zastosowanie inteligentnie dietoterapii kierunkowej.

Niezbędna wiedza w zakresie dietoterapii celowanej jest wyjątkowo istotna dla Naturopaty, stąd w NPKU Akademia Drogi do Zdrowia wprowadziła do swojej oferty niniejszy kurs. Po ukończeniu kursu otrzymasz zaświadczenie wydane na podstawie rozporządzenia MEN z dnia 19.03.2019 w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz 652).
Zaświadczenie nie daje uprawnień do wykonywania zawodu. Daje natomiast potwierdzenie zdobycia wiedzy i umiejętności w zakresie naturopatycznego doradztwa w temacie dietoterapii.

Program kursu

  1. Podstawy dietetyki i dietoterapii:
    • Znaczenie diety, dietoterapii oraz podstawy dietetyczne
    • Kalorie i zasady dotyczące kaloryki
    • Makroskładniki z punktu widzenia dietoterapii - ich znaczenie, wpływ na organizm oraz istota z punktu widzenia profilaktyki zdrowia i procesu zdrowienia
    • Mikroskładniki - znaczenie składników odżywczych dla całego organizmu,poszczególnych jego elementów oraz zdrowia
    • Woda oraz jej istota
    • Antyoksydanty kontra wolne rodniki
    • Połączenia składników odżywczych kontra antagoniści (wykluczające się wzajemnie składniki odżywcze)
    • Przyczyny niedoborów (dieta, dysbioza, pH, dysfunkcje, schorzenia, pasożyty) oraz skutki dla organizmu
  2. Tabele wartości odżywczych oraz bilansowanie jadłospisów
  3. Oddziaływanie pokarmów na zdrowie organizmu oraz dodatki do żywności
  4. Układ pokarmowy:
    • Podstawowa wiedza na temat budowy oraz funkcjonowania
    • Znaczenie jelit - Nasz Drugi Mózg
    • Trawienie i wspieranie trawienia oraz wchłaniania - komponowanie pokarmów
    • Najważniejsze ciekawostki, o których powinieneś wiedzieć.
    • Najczęstsze choroby układu pokarmowego oraz wsparcie dietoterapeutyczne:
      1. Zespół Jelita Drażliwego IBS
      2. SIBO, SIFO
      3. Wrzodziejące Zapalenie Jelita Grubego
      4. Choroba Leśniewskiego - Crohna
  5. Gospodarka cukrowa:
    • Informacje na temat gospodarki cukrowej
    • Najczęstsze choroby związane z gospodarką cukrową
    • Dietoterapia w jednostkach chorobowych związanych z gospodarką cukrową
  6. Endokrynologia:
    • Informacje na temat endokrynologii, budowy, właściwości i oddziaływania na organizm
    • Najczęstsze choroby endokrynologiczne
    • Dietoterapia w endokrynologii
  7. Układ hormonalny:
    • Układ hormonalny - jego budowa, znaczenie i właściwości
    • Najczęstsze choroby układu hormonalnego i jego oddziaływanie na organizmu
    • Dietoterapia dla układu hormonalnego
  8. Układ sercowo-naczyniowy:
    • Znaczenie i budowa układu krwionośnego oraz lifmatycznego
    • Najczęstsze choroby układu krwionośnego oraz lifmatycznego
    • Dietoterapia w stanach zapalnych oraz jednostkach chorobowych układu krwionośnego oraz lifmatycznego
  9. Układ odpornościowy:
    • Co wchodzi w skład układu odpornościowego oraz jego znaczenie
    • Sieć powiązań poszczególnych elementów względem homeostatu
    • Profilaktyka zdrowia oraz dietoterapia w budowaniu odporności
  10. Autoimmunologiczne choroby - schorzenia XXI wieku
    • Przyczyny autoimmunologii - wybrane omówienia
    • Postępowanie dietoterapeutyczne w poszczególnych jednostkach
  11. Polutanty/solwenty:
    • Występowanie zanieczyszczeń w otaczającym nas świecie
    • Efekty oddziaływania na organizm ludzki
    • Postępowanie dietoterapeutyczne
  12. Pasożyty:
    • Droga zakażenia pasożytami oraz ich krótka analiza
    • Efekty zagnieżdżenia pasożytów w organizmie
    • Postępowanie dietoterapeutyczne
  13. Odżywianie poszczególnych grup: m.in.: sportowcy, dzieci, kobiety w ciąży i karmiące,seniorzy
  14. Analiza badań krwi - morfologia
  15. Analiza podstawowych diet oraz protokołów:
    • Omówienie poszczególnych diet (m.in. dieta optymalna, ketogeniczna, paleo, GAPS,śródziemnomorska, dr Budwig, dr Kwaśniewskiego, dr Gerson etc)
    • Wytyczne dotyczące układania protokołów dietetycznych
    • Ciekawostki dotyczące diet oraz wskazówki
  16. Istota wywiadu z klientem/pacjentem:
    • Podstawowe informacje dotyczące pacjenta/klienta
    • Informacje niezbędne w celu pełniejszej analizy pacjenta/klienta
    • Przedziały czasowe i ich znaczenie
    • Znaczenie połączeń informacyjnych wywiadu z przebiegiem prowadzenia pacjenta/klienta
  17. Istota i znaczenie suplementacji w dietetyce oraz dietoterapii
  18. Panel praktyczny - analiza przypadków
  19. Podsumowanie oraz najważniejsze wytyczne

Dodatkowe informacje

Dietetyka oraz dietoterapia to coraz częściej pomijany temat we współczesnym świecie. Nie dość, że coraz mniej się o nich mówi, coraz mniej przekazywanej na ich temat informacji w szkołach, to i coraz bardziej jest to temat uznawany za zbędny. Ale czy słusznie?
Nie bez znaczenia już w czasach Hipokratesa przyjęło się mówić, że jesteśmy tym co jemy a nasze zdrowie jest determinowane właśnie spożywanymi pokarmami. Bez prawidłowej diety, nie zachowamy naszego zdrowia. Bez prawidłowej diety nie możliwe jest zdrowienie. Jest to więc jeden z podstawowych filarów utrzymania zdrowia, jak i zdrowienia.

Kurs nastawiony jest na przedstawienie istoty i znaczenia dietetyki i dietoterapii w dzisiejszej rzeczywistości, która nas otacza. Obejmuje on szeroki zakres wiedzy dla pracy Naturopaty, gdzie istotą będzie ukazanie ścieżek prowadzenia pacjentów w kierunku zdrowienia oraz profilaktyki zdrowia. Jest to również wyjątkowa wiedza dla każdej osoby, która pragnie zrozumieć mechanizmy oddziaływania składników odżywczych na swój organizm oraz uzbrojona w szereg informacji,będzie mogła w odpowiedni sposób komponować dietę według swoich potrzeb.

Uczestnik kursu otrzymuje Skrypt Akademii Drogi do Zdrowia : " Dietetyka Kerunkowa" oraz dyplom i zaświadczenie na druku MEN potwierdzający ukończenie kursu.

Nie zwlekaj

Sprawdź terminy nabliższych kursów

Nadchodzące kursy

Nasze strony partnerskie: